Od ukidanja cijena roaminga koje se dogodilo prošle godine najviše koristi imaju stanovnici država članica Europske unije koji putuju u druge države članice. U tom slučaju oni se koriste roamingom "kao kod kuće", tj. operateri im moraju u slučaju telefoniranja i korištenja prijenosa podataka putem mobitela omogućiti iste uvjete i cijene kao i u njihovoj zemlji, bez obzira gdje se u EU nalazili. No, međunarodni pozivi iz vlastite zemlje prema drugima su i dalje ostali značajno skuplji od lokalnih.

Ove godine je do 30. rujna zabilježeno 3,676 milijardi slučajeva curenja povjerljivih podataka. Incidenti nastavljaju uobičajenim tempom u 2018. godini u odnosu na 2017., međutim, prema sadašnjim pokazateljima koje navodi izvještaj 2018 Q3 Data Breach QuickView tvrtke Risk Based Security, nećemo doživjeti broj incidenata iz 2017. godine, objavio je Nacionalni CERT.

"Uvrnute" svjetlosne zrake mogle bi prenositi daleko više informacija putem optičkih kabela i omogućiti višestruko brže internetske veze

Računalne mreže i Internet se danas u velikoj mjeri oslanjaju na optičke kabele i prijenos podataka putem svjetlosti. U tom se načinu prijenosa podataka oni kodiraju u svjetlosne snopove u dvije dimenzije – kroz oblik svjetlosnih valova i njihovu horizontalnu ili vertikalnu polarizaciju. Dodavanje nove dimenzije kodiranju značajno bi moglo povećati količinu podataka koja se prenosi svjetlošću, a upravo na tom području skupina znanstvenika s američkog sveučilišta RMIT i australskog Wollongonga ostvarila je značajan napredak.