DVIJE web stranice koje aktivno bilježe neuspjele projekte s kriptovalutama otkrile su da ih je ove godine propalo više od tisuću, piše portal TechCrunch.
 
Web stranice Coinopsy i DeadCoins zabilježile su propast više od 1000 projekata s kriptovalutama dosad u ovoj godini. Na stranicama su zabilježeni propali projekti od abandonwarea, odnosno softvera koji se više ne proizvodi, do pokušaja prijevara. Popis uključuje BRIG, lažnu valutu koju su prodavali Jack i Jay Brig, te Titanium, projekt koji je završio istragom američke Komisije za vrijednosnice i burzu (SEC).
"Kada startup dobije previše sredstava prebrzo, dolazi do požara"
 
"Očito sve nove institucije moraju stvoriti svoja vlastita pravila i upravo se to događa u svijetu blockchaina. Međutim, kada dođe do potencijala za masovno prikupljanje sredstava, dolazi do većih problema. Iako svi očekuju da će startupovi propasti, količina novca koja ulazi u te projekte je veliki problem. Kada startup dobije previše sredstava prebrzo, dolazi do 'požara' koji proguta i tvrtku i njene osnivače te nema puno pomoći za investitore", piše TechCrunch.
 
"Takvi slučajevi događaju se posvuda i oni su globalni fenomen. Prevaranti i propali projekti s kriptovalutama skupili su milijardu dolara u 2017. godini s 297 sumnjivih startupova", piše TechCrunch.
 
"Očekujte da će svaka kriptovaluta u koju uložite propasti"
 
"Startupovi koji se financiraju putem ICO-a (initial coin offering, sustav za crowdfunding) trenutno koriste marketing na više razina kako bi izgradili svoje tvrtke. Umjesto toga trebali bi se ugledati na platforme poput Kickstartera i Indiegoga, koje su od povjerenja napravile umjetnost. Definirajući svoj tim, projekt, rizike i budućnost ideje, tvrtke se mogu izgraditi bez puno financiranja", navodi TechCrunch.
 
"Ulažite samo onoliko koliko si možete dopustiti da izgubite i očekujte da će svaka kriptovaluta u koju uložite propasti. Najbolje čemu se možete nadati je ugodno iznenađenje ako se to ne dogodi", zaključuje TechCrunch. [index.hr]