“Unbanked”, naziv za odrasle ljude koji posjeduju pametni telefon, a nemaju pristup vlastitom računu u financijskoj instituciji ili putem mobilnog platnog operatera. Trenutno u svijetu postoji 1.7 milijardi osoba takvog opisa. Stručnjaci iz bankarskog i blockchain svijeta smatraju kako su upravo kriptovalute ključ rješenja tog problema.
Problemi “unbanked” ljudi
Ovaj problem čest je u tehnološki nerazvijenim državama gdje infrastruktura ne dopušta plaćanje putem interneta. U Hrvatskoj skoro svaka poslovna banka ima aplikaciju pomoću koje imate uvid u stanje na računu i pomoću nje možete plaćati razne račune, obavljati transfer novca, kupovati razne potrepštine putem interneta…itd. Iako je pružena mogućnost, velik broj Hrvata i dalje ne koristi tu opciju.
 
Objasniti ćemo proces plaćanja u državi koja nema infrastrukturu potrebnu za kvalitetno mobilno bankarstvo. S ovim problemom se pretežito susrećemo u Afričkim državama gdje se većina isplata vrši putem gotovine.
 
Opcije plaćanja računa za struju, vodu i ostalo se vrše na iduće načine:
 
       –Slanje novca putem pošte
 
       -Čekanje u redovima za šaltere kako bi izvršili ručno plaćanje
 
       –Određene državne ustanove nude plaćanje putem njihove aplikacije, ali ta vrsta plaćanja nije nimalo           “user-friendly” te iziskuje puno vremena
 
Iako kod nas i dalje za određenu dokumentaciju morate čekati u redu za šalter, ovakva vrsta plaćanja u razvijenim državama nije prihvatljiva te bi ih ukidanje bankovnog računa desetljećima unazadilo.
 
Kako kriptovalute rješavaju problem
Mogućnost peer-to-peer transakcija, isključivanje posrednika u obliku banke glavna je prednost kriptovaluta u ovoj raspravi. Stanovnici nerazvijenih država ne bi bili ovisni o državnoj infrastrukturi za transfer novca, plaćanje dobara, isplatu plaća i ostalo. Isplatu plaća i kupovinu spominjemo jer država koja nema potrebnu infrastrukturu za kvalitetno internet bankarstvo nema ni razvijenu fiskalizaciju. Ipak, plaćanje državnih računa je druga priča, u tom sektoru smo naišli na jedan zanimljiv projekt.
 
Treon je kripto projekt koji se bavi direktnim transferom vrijednosti. Cilj im je osim komercijalnih tvrtki stupiti u kontakt i s državnim kako bi uklonili problem plaćanja unbanked građana. Obećavajućim timom stručnjaka s iskustvom vođenja Fortune 500 tvrtki, smatraju kako projekt mogu izvršiti te tako riješiti problem koji muči 1.7 milijardi ljudi.
 
Možemo zaključiti kako će u skorijoj budućnosti niknuti projekti koji će se baviti ovom tematikom jer je tržište ogromno i postoji širi spektar rješenja od trenutno navedenih. [crobitcoin]