Od 1. kolovoza hrvatski korisnici će uslugom Google Pay moći plaćati na svim beskontaktnim terminalima kao i tijekom online kupovine

Google je danas u Hrvatskoj predstavio uslugu Google Pay, sustav za mobilno plaćanje u trgovinama i prilikom online kupovine. Hrvatska je prva zemlja u regiji Adriatic u kojoj je Google predstavio ovu uslugu u partnerstvu s Privrednom bankom Zagreb (PBZ), priopćeno je danas.

Usluga Google Pay dostupna je diljem Hrvatske na prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje, na svim platformama Googlea, za online plaćanja kao i putem aplikacija na kojima je vidljiva oznaka Pay with Google.
 
Da bi koristili ovu metodu plaćanja, potrebno je preuzeti aplikaciju Google Pay s Google Play trgovine i u njoj kao sredstvo plaćanja dodati Visa Inspire debitnu karticu Privredne banke Zagreb. U trgovini tek treba kompatibilni pametni telefon prisloniti na terminal za beskontaktno plaćanje. Za transakcije iznad 100 kuna kao dodatnu sigurnosnu mjeru potrebno je i otključati mobilni uređaj.
 
Usluga Google Pay integrirana je u sve Googleove proizvode, omogućujući kupnju filmova, knjiga i aplikacija kao i pregled svih kupnji na jednom mjestu. Također, usluga omogućava spremanje vaučera, kartica vjernosti te poklon kartica i njihovo korištenje prilikom plaćanja.
 
SIGURNOST PLAĆANJA
Uz standardne sigurnosne mjere koje pruža banka, uz ovu uslugu se prilikom plaćanja u trgovini umjesto stvarnog broja kreditne kartice usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. Također, u slučaju da je telefon ukraden ili izgubljen, korisnik može zahvaljujući funkciji "Find my device" zaključati telefon, gdje god se nalazili, osigurati ga novom zaporkom ili s njega, čak, izbrisati sve osobne podatke. Međutim, nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci nisu pohranjeni na uređaju, što ovu uslugu plaćanja čini donekle sigurnijom od klasičnog plaćanja karticom.
 
"Zadovoljstvo nam je što je Privredna banka Zagreb prva banka u Hrvatskoj koja će svojim klijentima omogućiti uslugu Google Pay. Usluga je dostupna svim klijentima PBZ-a, korisnicima pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicima debitne kartice Visa Inspire putem nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay", izjavio je predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Dinko Lucić.
Osim u Hrvatskoj, usluga Google Pay dostupna je u još 19 zemalja: Australiji, Belgiji, Brazilu, Češkoj, Hong Kongu, Irskoj, Japanu, Kanadi, Novom Zelandu, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, SAD-u, Singapuru, Slovačkoj, Španjolskoj, Tajvanu, Ukrajini i UK-u.[bug.hr]