Cilj projekta je potaknuti darovite i zainteresirane učenike za  radionice kriptografije, elektrotehnike i robotike kao  orijentacija za odabir buduće profesije. Projekt provode volonteri Otvorene računalne radionice „Svi smo protiv“  Zagreb, u partnerstvu s Udrugom za promicanje tehničke kulture „Mehatronik“ Zagreb. Općini Krnjak: Osnovna škola Katarine Zrinski Općini Topusko: Osnovna škola  Vladimir Nazor Ovaj projekt sufinancira Republika Hrvatska Ministarstvo znanosti i obrazovanja

 

Projektom se namjerava potaknuti građane Grada Zagreba na odgovorno zbrinjavanje otpada i upotrebu obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju sunca. Glavni akteri projekta bit će 30 učenika/ca viših razreda triju osnovnih škola na području Grada Zagreba. Učenici/ce će prikupljati prazne aluminijske limenke i poticati građane na isto. Nakon što prikupe dovoljan broj limenki, učenici/ce će sudjelovati u radionicama u kojima će limenke iskoristiti za izradu solarnih kolektora za grijanje koji će služiti za konzerviranje voća i povrća. Radionice će provoditi stručno osoblje Otvorene računalne radionice koji su sudjelovali u kreiranju solarnog kolektora za grijanje. Učenici/ce će putem fotografija evidentirati svoj rad te sudjelovati u izradi letaka i pozivanju građana Grada Zagreba na prezentacije njihovog rada u osnovnim školama te informiranje kako sami građani mogu izraditi solarni kolektor koji će im služiti za najprirodnije konzerviranje voća i povrća. Izrađeni kolektori ostat će u vlasništvu triju osnovnih škola čiji će učenici/ce sudjelovati u izradi kako bi ih i ostali učenici/ce škola mogli koristiti. Planiraju se oformiti klubovi na razini škola putem kojih će i drugi učenici/ce moći izraditi još solarnih kolektora te konzervirati voće i povrće koje će im može poslužiti kao užina. Projekt će se predstaviti građanstvu putem izrađenih letaka učenika/ca, obavijestima na web stranicama Otvorene računalne radionice „Svi smo protiv“ i osnovnih škola koje sudjeluju u projektu te predstavljanjem projekta u prominentnim medijima.

Pozivamo Vas da se uključite u projekt i sudjelujete na prezentacijama učenika/ca!

O samom projektu obavijestit ćemo Vas putem web stranice. Veselimo se provedbi projekta i zajedničkom druženju!

 

 

Projekt „Nauči i prenesi“ namijenjen je prevenciji neprihvatljivog ponašanja djece – učenika viših razreda osnovnih škola, na način da se organizira njihovo slobodno vrijeme na kreativan i inovativan način. Navedeno će se ostvariti provedbom radionica informatičke pismenosti – djeca će dobiti znanja o funkcioniranju računala, upotrebi računalnih programa te osnovna znanja o održavanju radionica kako bi naučeno mogli prenijeti starijim generacijama – osobama starije životne dobi. Sudjelovanjem u projektu, djeca će imati fokus na novoj aktivnosti koja će ih zaokupljati te će imati priliku upoznati svoje vršnjake i ostvarivati daljnje kontakte s njima. Suradnja će se ostvariti s 5 osnovnih škola koje će procjenom stručnog osoblja preporučiti učenike koji su potencijalni korisnici projekta te učenike koji su zainteresirani za sudjelovanje u projektu te će o projektu informirati učenike i njihove roditelje. Nakon provedenih radionica, učenici će, uz pomoć izvoditelja radionice, stečena znanja imati prilike prenijeti osobama starije životne dobi, educirajući ih o osnovama računala (korištenje Microsoft Office paketa, pretraživanje informacija putem Interneta, gledanje video materijala, korištenje e-maila). Provedbom radionica utjecat će se međusobnu suradnju i prijenos znanja između generacija, zbližavanje generacija zajedničkim uočavanjem potreba svake od navedenih skupina te motiviranjem korisnika na cjeloživotno učenje. Osim provedbom organiziranog slobodnog vremena, učenici će provedbom radionica  steći znanja o tehničkoj kulturi, kulturi općenito te raditi u timu i jačati vlastito samopouzdanje, što može doprinijeti prevenciji neprihvatljivog ponašanja.