{youtube width="300" height="220"}oVbc7dtnowI{/youtube}

Kroz projekt ''Internet i treća dob'' u Otvorenoj računalnoj radionici ''Svi za protiv'' provode se informatička osposobljavanja umirovljenika. Potporu ovom projektu, osim Matice umirovljenika Grada Zagreba, daje i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

 

 - Prošli smo kroz sve što nama može zatrebati u svakodnevnom korištenju računalom. Imam i kod kuće laptop i koristim Skype i služim se internetom, a sad sam usavršila i detalje. Imali smo i domaće zadaće tako da smo cijelo vrijeme bili u toku. Jako sam zadovoljna. Već sam davno čula za ovu radionicu i upisala sam se, a danas primam i diplomu za stečena znanja - ponosno je rekla umirovljenica Lidija Čorić, polaznica tečaja.

 Polaznici tečaja jako su zadovoljni stečenim znanjima. Učenici su raspoređeni u dvije grupe, početnu i naprednu, a svaka broji 16 polaznika.

- Na osnovnom tečaju učimo polaznike snalaženje po windowsima, izradu dokumenata, pisanje u wordu i surfanje interentom. Baza nam je pisanje i slanje e-mailova, na tome baš dosta radimo, i na kraju učimo Skype. Na naprednom tečaju pržimo cd-e, učimo raditi u excelu i obrađivati fotografije - objasnila je voditeljica tečaja, Nataša Popov.

Treba otvoriti radionice i u drugim dijelovima grada

 Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine, umirovljenicima je podijelio diplome o završenom tečaju. Istaknuo je kako izrazito podržava ovaj projekt i kako će se osobno zauzeti za daljnje poticanje i nadogradnju ovog i sličnih hvalevrijednih projekata.

 - Usavršavanje je sastavni dio svakog procesa. Meni je drago što na ovom tečaju, koji organizira udruga Svi za protiv, umirovljenici uče. Vidim da se koriste Skypeom, Facebookom, ima svega. Apsolutnu podršku dajem ovu projektu, a vjerujem i kako ćemo postati "prijatelji" na Facebooku nakon što danas prime potvrde - kazao je Bernardić.

Tečaj je besplatan, no umirovljenici participiraju sa po 150 kuna za udžbenik i pokrivanje troškova završnog domjenka. Projektom su obuhvaćeni umirovljenici iz cijelog Zagreba, no nekima je Remetinec daleko, a zainteresirani su za osposobljavanje. Zbog toga se nadaju kako će se radionice pokrenuti i u drugim djelovima grada.