Od 27. rujna do 1. listopada 2016. održani su Dani tehničke kulture Grada Zagreba. Raznolik petodnevni program i događanja diljem Grada prošlo je više od 5 tisuća učesnika i posjetilaca rekao je predsjednik Zajednice Jadranko Baturić. U nadahnutom obraćanju podsjetio je uzvanike da nema životne sfere koja može bez tehničke kulture. Slažem se s spomenutim predsjednikom no moram primijetiti da je završna priredba slabo posječena naročito od mladih. 

Tjedan dana ranije u prostorijama bivšeg Jadran filma održan je znanstveni piknik kojeg je posjetilo više tisuća mladih i njihovih roditelja. Jedno vrijeme sam mislio da je bitna lokacija i da tu manifestaciju treba integrirati u Tehnički Muzej, razuvjerili su me iz udruge profesor Baltazar organizirajući piknik po raznim lokacijama u Gradu i uvijek je bilo više desetaka tisuća posjetilaca. Kvaka je u sadržaju a ne u formi.

Istina je da se malo toga može bez tehničke kulture, ali je isto tako sigurno da tehnička kultura može bez Zajednice. Vrijeme je da se trgnete i okrenete sustavnom radu sa svim građanima Grada Zagrebe, zadovoljavanje javnih potreba građana Grada Zagreba u tehničkoj kulturi nije povjereno samo vama. Zahtjevi za većim učešćem tehničke kulture u nastavnim programima su opravdani ali nedovoljno pokrepljeni stvarnim rezultatima i interesima većine. U isto vrijeme dok tražimo povećanje programa,  na drugoj strani zatvaramo centre tehničke kulture. Ovi Dani su bili prilika da sagledamo stanje i strategiju razvoja Zajednice, njene kadrovske i financijske domete i provedemo nužne promjene.

Mladen Plazibat